onsdag 11. mai 2011

Studietur til Praha

Klassen vår bestemte seg for å reise til Praha på studietur. Dette viste seg å bli en minnerik og fantastisk tur. Vi besøkte mange fantastiske plasser. En av de plassene som fasinerte meg mest var Mucha museumet. der vi fikk se noen av Muchas originale arbeider.



Mucha
To av Muchas arbeider


Vi var også på besøk i en katedral, den var utrolig vakker både utenpå og inni. Jeg ble veldig fasinert av glass maleriene på vinduene i kirken. Det var til og med et vindu som Mucha hadde laget. Det synes jeg var det peneste. På utsiden av katedralen var det fantastiske sten uthogginger, med utrolige detaljer.




Bilder av katedralen innenfra og utenfra.

Bilder av Muchas glassmaleri og et annet glassmaleri.




Vi var også og besøkte det astronomiske uret i Praha. Det var utroligt pent og det var en slags forestilling hver time der det var noen figurer på bygget dom beveget seg og så var det en mann som sto helt på toppen av bygget og spilte på en trompet. Det var en interessang opplevelse.  


Det Astronomiske uret i Praha.


Så var det den felles middagen med hele klassen da. Det var en opplevelse det. Med magedansere, pirater og folk som sjonglerte med flammer. det var også live musikk. Det var så mye som skjedde hele tiden med mye lyd og show, at vi nesten glemte å spise maten vår. 
Så alt i alt var det en fantastisk og minnerik tur jeg ikke tror noen i klassen kommer til å glemme.



Marimekko


Marimekko er et finsk firma som ble grunnlagt i 1951. De fikk i 1960- og 1970-årene overveldende suksess gjennom sin satsing på design. Grunnleggeren av Marimekko het Armi Ratia og levde mellom 1912 og 1979. Armi Ratia gikk i 1951 inn i tekstilfirmaet Printex og innbød finske designere til å tegne mønstre.
For å lansere tøyene fikk Ratia sydd opp en kolleksjon som ble registrert under navnet Marimekko. Marimekko/Printex ble et begrep som stod for enkle, funksjonelle klær og tekstiler med store abstrakte mønstre i kraftige farger.
Etter en storsatsing på nye fabrikker i 1970-årene fulgte økonomiske problemer i 1980-årene. I 1990-årene hadde firmaet igjen fremgang etter en ny satsing på design, hovedsakelig av klær. 


Marimekkos mest kjente mønster, som blir brukt
 til mer en bare på vegger. Her er det på en kjole.

Her er det samme mønsteret som vist ovenfor på en ku.

Noen av Marimekkos klær. 

Moods of Norway



Bakgrunn

Består av Simen Staalnacke og Peder Børresen. Simen er selvlært designer og har en Master i Marketing mangament fra Australia. Peder er også selvlært innen design og har en Bachelor i Marketing management fra Hawaii. Lanserte herre-merket "Moods of Norway" i 2004. I 2006 lanserte de også egen damekolleksjon. 
Merket selges i mer enn 70 butikker i Skandinavia foruten Spania, Usa og Japan. 


Designerene for Moods of Norway


Selger klær over hele kloden

Til tross for mye snakk om hvor trått det går i den norske motebransjen, finnes det unntak også her, og Moods of Norway er definitivt et av dem. De har økt omsetningen sin fra skarve 400 000 kr i 2003 til nesten 27 millioner i 2007, og har butikker i hele verden. Gründerne bak klesmerket er Peder Børresen og Simen Staalnacke, og med seg på teamet har de også økonomisjef Jan Egil Flo. I tillegg til å ha klær for alle anledninger, selger de også undertøy, og i 2006 lanserte de en egen brillekolleksjon.


En av Moods of Norways mange butikker 


Klær til alle anledninger

På visningen til Moods of Norway kunne du se alt fra joggedresser til coctailkjoler. Variasjonen var stor, og det var noe for nesten en hver smak. Her gikk badetøy, stramme uniformer og festtøy hånd i hånd. Og den sedvanlige Moods-dressen med ruter var selvfølgelig på plass. Fargene gikk stort sett i nøytrale toner, men det var også mer fargerike innslag, med blant annet knallrosa hettegensere. Enten du vil ha en slapp dag på sofaen eller skal ut på byen har Moods of Norway noe du kan føle deg fin i.

Mer enn bare klær

Ikke bare er Moods of Norway et av landets mest suksessfulle klesmerker, det er også ansvarlig for de desidert mest populære visningene under Oslo Fashion Week. Hele 2500 gjester hadde funnet veien til Fabrikkhallen, der visningen fant sted, og kjendisene fant som vanlig veien til første rad. Med artister, kjendiser som modeller og dansere bys det på langt mer enn et tradisjonelt moteshow. Tommy Sharif ga publikum et fengende sang- og dansenummer iført pilotdress. Men de artistene som falt best i smak var ikke spesielt verken tropiske eller elegante. Trøste & Bære dukket nemlig opp og stemte i med ”Drita full før Drøbaksundet”, til stor glede for publikum, som sang med og klappet takten til den store gullmedalje




Designerenes mening om egen stil


Vi kombinerer detaljer fra norsk kultur, historie og kunst med trendsettende klær. Alle produkter kommer med en norsk twist og kombinerer passform og design for ulike sinnsstemninger. Kolleksjonene er delt i tre: «Streetwear» består av t-skjorter, hettegensere og bukser med trykk. «Cocktail moods» er ekstravagante dresser, skjorter og jakker for den internasjonale livsnyter og «Casual moods» er dresser, skjorter og bukser med en norsk undertone




Mote bilde av Moods of Norway sine klær 

Personlig liker jeg Moods of Norway sine klær, fordi de har et helt nytt og anderledes uttrykk. De bruker sterke klare farger og tar i bruk det typisk norske, noe jeg liker veldig godt.



onsdag 16. februar 2011

Che av Alberto Breccia og Hector Oesterheld

Dette er en tegnet biografi av revulosjons helten Che Guevara. Den ble utgitt i 1968 og er noe av det sterkeste og mest interessange jeg noen gang har sett innen tegneseriekunsten. Jeg ble helt fasinert av måten hvert bilde er laget på, hvert bilde er sterkt nokk i seg selv. Det er en klar forskjell i boken om hvem som er de gode og hvem som er de onde i boken. Alberto Breccia har stilisert de onde i denne boken på en slik måte at vi tydelig ser hvem som er ond. Måten den er laget på er med store flater og det ser nesten ut som et maleri hver eneste rute. Den som har tegnet denne biografien er Alberto Breccia men den som har laget manuset til biografen er Hector Oesterheld. Jeg synes dette er en helt fantastisk bok, og jeg måtte kjøpe et eksemplar når vi var og så på utstillingen.

Teknikken er veldig grov, men på samme måte ser det ut som hver eneste strek er plasert der med vilje. Personlig synes jeg denne måten å tegne på gir en sterkere og mer et uttryksfult uttrykk. Noe jeg virkelig har sansen for. Dette er rett og slett noe av det beste jeg har sett innen tegneseriekunsten noen gang.


Utsiden av boken 

Et bilde av en side i boken 
Et av bildene som er inne i boken




Nærbilde 


Honoré Daumier Gargantua

Garantua av Honoré Daumier


Garantua er et av Honoré Daumiers mest kjente verk. Det ble laget i 1831 og skal skildre det store klasseskillet og kongens store makt. Han skal ha måttet sitte i fengsel i seks månender pga. dette bildet. 

Hva ser vi ?

På bildet kan vi se en tykk mann som tydelig er fra den høyere klassen i samfunnet. Mannen skal fårestille kong Louis-Philippe, den siste kongen som fikk styre Frankrike. Man ser også mennesker som "forer" kongen med mat i store sekker. De fattige menneskene ser veldig oppgitt og leie seg ut, mens kongen ser fornøyd ut og sitter å nyter at han blir matet. I bakgrunnen kan vi skimte en by og litt av slottet.
              Dette er en karikatur som setter et komisk preg på hele situasjonen. Navnet Gargantua betyr gigant noe jeg synes er komisk. Bildet forestiller altså klasseskillet som var i Frankrike når kongene satt i sin maktposisjon. Man ser hvor lett det var å leve godt som konge, og hvor slitsomt og hart det var å leve som bønder og å være fattig. Honoré Daumier har fått frem noen utryksfulle mennesker i bildet. Man kan lett se hva de føler og tenker om kongen og styremåten.

Hva er teknikken ?

Bildet er et litografi, altså en grafisk metode. Det er et plantrykk der vann og fett skiller seg fra hverandre og bildet dannes. Det blir trykket i flere eksemplarer. Bildene ble opprinnelig tegnet på litosteiner, og det gjør de fortsatt. Også metallplater og spesiell film blir tatt i bruk i dag.
Hva slags virkemidler har kunstneren brukt ?

Som sagt tidligere er dette en karikatur av kongen. Dette gjør bildet ganske komisk og ironisk synes jeg. Det gjør at vi ser på klasseskillet og situasjonen i Frankriket på en helt ny måte. Daumier regelrett latterliggjør kongen. Ved å bruke karikaturer får man frem det spesielle i personene man tegner. Kongen er stor og folkene er små, og dette viser også at kongen faktisk var stor, ikke fysisk, men makten hans var stor, og folkene var ubetydelige politisk sett, men betydelige for å skaffe mat.  Bildet er laget i gråtoner. Dette viser hvor grått og trist livet til de fattige bøndene var og hele situasjonen var ganske grå og trist.
 Gargantua er et realistisk bilde og det illustrerer det virkelige liv. Dette bildet er et typisk bilde fra Realismen.