onsdag 16. februar 2011

Che av Alberto Breccia og Hector Oesterheld

Dette er en tegnet biografi av revulosjons helten Che Guevara. Den ble utgitt i 1968 og er noe av det sterkeste og mest interessange jeg noen gang har sett innen tegneseriekunsten. Jeg ble helt fasinert av måten hvert bilde er laget på, hvert bilde er sterkt nokk i seg selv. Det er en klar forskjell i boken om hvem som er de gode og hvem som er de onde i boken. Alberto Breccia har stilisert de onde i denne boken på en slik måte at vi tydelig ser hvem som er ond. Måten den er laget på er med store flater og det ser nesten ut som et maleri hver eneste rute. Den som har tegnet denne biografien er Alberto Breccia men den som har laget manuset til biografen er Hector Oesterheld. Jeg synes dette er en helt fantastisk bok, og jeg måtte kjøpe et eksemplar når vi var og så på utstillingen.

Teknikken er veldig grov, men på samme måte ser det ut som hver eneste strek er plasert der med vilje. Personlig synes jeg denne måten å tegne på gir en sterkere og mer et uttryksfult uttrykk. Noe jeg virkelig har sansen for. Dette er rett og slett noe av det beste jeg har sett innen tegneseriekunsten noen gang.


Utsiden av boken 

Et bilde av en side i boken 
Et av bildene som er inne i boken




Nærbilde 


Honoré Daumier Gargantua

Garantua av Honoré Daumier


Garantua er et av Honoré Daumiers mest kjente verk. Det ble laget i 1831 og skal skildre det store klasseskillet og kongens store makt. Han skal ha måttet sitte i fengsel i seks månender pga. dette bildet. 

Hva ser vi ?

På bildet kan vi se en tykk mann som tydelig er fra den høyere klassen i samfunnet. Mannen skal fårestille kong Louis-Philippe, den siste kongen som fikk styre Frankrike. Man ser også mennesker som "forer" kongen med mat i store sekker. De fattige menneskene ser veldig oppgitt og leie seg ut, mens kongen ser fornøyd ut og sitter å nyter at han blir matet. I bakgrunnen kan vi skimte en by og litt av slottet.
              Dette er en karikatur som setter et komisk preg på hele situasjonen. Navnet Gargantua betyr gigant noe jeg synes er komisk. Bildet forestiller altså klasseskillet som var i Frankrike når kongene satt i sin maktposisjon. Man ser hvor lett det var å leve godt som konge, og hvor slitsomt og hart det var å leve som bønder og å være fattig. Honoré Daumier har fått frem noen utryksfulle mennesker i bildet. Man kan lett se hva de føler og tenker om kongen og styremåten.

Hva er teknikken ?

Bildet er et litografi, altså en grafisk metode. Det er et plantrykk der vann og fett skiller seg fra hverandre og bildet dannes. Det blir trykket i flere eksemplarer. Bildene ble opprinnelig tegnet på litosteiner, og det gjør de fortsatt. Også metallplater og spesiell film blir tatt i bruk i dag.
Hva slags virkemidler har kunstneren brukt ?

Som sagt tidligere er dette en karikatur av kongen. Dette gjør bildet ganske komisk og ironisk synes jeg. Det gjør at vi ser på klasseskillet og situasjonen i Frankriket på en helt ny måte. Daumier regelrett latterliggjør kongen. Ved å bruke karikaturer får man frem det spesielle i personene man tegner. Kongen er stor og folkene er små, og dette viser også at kongen faktisk var stor, ikke fysisk, men makten hans var stor, og folkene var ubetydelige politisk sett, men betydelige for å skaffe mat.  Bildet er laget i gråtoner. Dette viser hvor grått og trist livet til de fattige bøndene var og hele situasjonen var ganske grå og trist.
 Gargantua er et realistisk bilde og det illustrerer det virkelige liv. Dette bildet er et typisk bilde fra Realismen.