torsdag 30. september 2010

Modernismen og Funksjonalismen

Funksjonalismen

Den personen som har hatt mest betydning for funksjonalismen er den sveitsisk- franske arkitekten Charles- Eduard Jeanneret bedere kjent som Le CorbusiersHan var den som kom fem til "funkis" stilen innen arkitekturen. Han var med på å danne de 5 punktene som er grunnlaget for  funksjonalismens arkitektur. 

Disse punktene var:

- Skjelett av stålarmert betong
- Flatt tak med terrasse
- Fri invendig planløsning( som betyr at byggets bæresystem er er laget av søyler slik at utvendige og innvendige vegger kan plaseres uavhenging av byggets bærefunksjon)
- Horisantale vindusbånd.
- Den frie fasaden skulle komponeres.


Funksjonalistisk bygg. 

































Historisk

I 1880 årene kom den amerikanske arkitekten Louis Sullivan ut med slagordet, Form follows function. Men det var først ca. 40 år etter at funksjonalismen slo igjennom for alvor. Den nye arkitekturen ga ny mening og forståelse for arkitektene, og ga dem mer og og større spillerom for kreative uttrykk. Funksjonalismen frigjorde arkitektene fra den historiske og strenge arkitekturen. I Norge slo stilen igjennom i 1920 årene. hovedgrunnen til at funksjonalismen slo igjennom var at den åpnet for nye materialer, som byggematrialer i stål, atålalmert betong, og glass. Og disse nye mulighetene utløste en enorm og ny kreativitet hos den tidens ledene arkitekter. Le Corbusier sammen med Paul Dermée startet i 1920 tidsskriften "Esprit Nouveau" som den dag i dag fortsatt har stor invirkning på arkitektur og kunst med sin grafiske design og layout. På den iternationale utstillingen for dekorativ kunst "L'Exposition Internationale des Art Dekoratif", i Paris i 1926, viste Le Corbusies frem sin byplan for fremtidens by, "Plan Voisin"




Le Corbusiers "Plan Voisin"

















Begrepet 
Selve betegnelsen Funksjonalisme blir brukt på en periode i kunst og arkitektur, der man kvittet seg med unødvendig dekor og gamle stil elementer og ville heller skape noe rent og funksjonelt. Bygningens bruk og konstruksjon skulle uttrykkes i måten bygget ble formgitt på. Funksjonalismen forenklet for det første formen, men den laget også nye former. Stilen har et veldig forenklet formspråk: store flater, rette linger og geometriskeformer.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar